De Zuivelin

Mijn naam is Marissa de Ruijter en met ons team maken wij wekelijks verse zuivelproducten

Mijn naam is Marissa de Ruijter en samen met mijn vriend Mark en twee zoontjes woon ik op een melkveehouderij in Zuidermeer (NH). Het is een echt familiebedrijf waar Mark nu als 4e generatie het stokje over gaat nemen van zijn ouders&oom. Hoe het er op ons melkvee-bedrijf aan toe gaat en meer informatie over onze Jersey koeien lees je op ‘De Melkveehouderij’.

Ikzelf studeerde in 2013 af als verpleegkundige aan de Hanze Hogeschool in Groningen en daarna ben ik werkzaam geweest als verpleegkundige in het Medisch Centrum Leeuwarden en bij Omring. Het zorgen zit in mijn bloed, zorgen voor gezondheid maar ook de voorliefde voor (gezond) eten. Ik ben er van overtuigd dat goed voor jezelf zorgen essentieel is in het leven en voor een groot deel zit dit in het eetpatroon van de mens. Daarom ben ik begonnen met het verwerken van onze eigen koeien-melk. 

Inmiddels hebben we in maart vast personeel aangenomen omdat de vraag naar de zuivel te groot werd. We hebben een grotere koelcel geplaatst en hebben tevens 4 jonge meiden in dienst, dit geeft nieuwe positieve energie. Gedreven als ze zijn zorgen ze voor nieuwe ideeën en blijft het gezellig op het erf! Op maandag/dinsdag/woensdag maken zij alle zuivel vers en op donderdag wordt het rondgebracht met onze Zuivelinnen koelbus.

Bovenste foto gemaakt door: Photosbyfleurmaartje©

 

Waarom zelf zuivel produceren?

Er wordt veel melk geproduceerd op ons melkvee-bedrijf, al die melk wordt om de 3 dagen opgehaald en meegenomen naar de Cono-fabriek om er vervolgens Beemsterkaas van te maken. Het leek mij mooi om zelf iets te produceren van die heerlijke dagverse melk. Iets voor mezelf beginnen, een eigen onderneming starten aan huis, dat was mijn droom. Na ruim een jaar denken, informeren, mee kijken en onderzoeken is het enthousiasme meer en meer aangewakkerd. Met passie een eigen zuivel bedrijfje runnen en die zelfgemaakte zuivel zelf vermarkten. Allereerst natuurlijk aan huis in een boerderijwinkel, daarnaast ook aan andere vaste afnemers. Om dat te kunnen bereiken ben ik een 3-daagse zuivelcursus in Oenkerk gaan volgen, op bezoek geweest bij de gebr. Rademaker in de Hoef, en collega zelfzuivelaars gebeld/gemaild en geappt. Daarna zijn we aan de slag gegaan met weckpannen, grondstoffen en recepten. Oefenen, uittestten en proberen. Het zuivelbedrijfje begint steeds meer vorm te krijgen en groeit rustig door.

Sinds november 2018 zijn we begonnen met het produceren van zuivelproducten van onze eigen koeienmelk. Waarom?

Ten eerste door bovenstaande redenen, zonde dat alle melk naar de fabriek gaat terwijl er zoveel andere (h)eerlijke producten van gemaakt kunnen worden. En ook doordat de zuivel uit de supermarkt in mijn optiek essentiële elementen mist. Dit komt omdat de zuivel uit de supermarkt wordt gehomogeniseerd, gecentrifugeerd, geconserveerd en bijvoorbeeld ontroomd.  Wij mensen eten veelal voeding wat arm is aan 'goede' voedingstoffen en daardoor moet je steeds meer eten om je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Met de producten van Zuivelinnen willen wij een gezond, eerlijk en dagvers product aanbieden wat boordevol zit met juiste vitamines, mineralen en rechtstreeks bij de boer geproduceerd; en dat proef je!