de Melkveehouderij

Met veel kennis, zorg en liefde verzorgen wij onze koeien. Onze koeien genieten dagelijks van de ruimte in de grote moderne ligboxenstal, waar de koeien los kunnen lopen. Ze hebben de ruimte om lekker te liggen in het stro-hok, te eten en te herkauwen en tussendoor nemen ze een massage van de koeborstel, want alleen blije koeien zorgen voor de allerlekkerste melk.

Geschiedenis

02D16CFE-9AC8-426B-91DD-A5A7E8170884

Het bedrijf is opgericht in 1932 door de gebroeders Piet en Jo Beers. Het was toen een gemend bedrijf bestaande uit tuinderij en ze hadden 6 koeien. Dit bedrijf had toen geen naam. In 1969 werd de naam ‘de Ponderosa’ aan het bedrijf gegeven. Vlak daarna in 1972 begonnen ze er ook een manege bij en dit eindigde in 1981.

De naam Firma J. Beers & Zonen is in 1981 aan het bedrijf gegeven door Mark zijn grootvader, het bedrijf zat toen aan de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Toen der tijd werd het bedrijf beschreven als zijnde veehoudersbedrijf & veemestersbedrijf. In 1981 zijn er ook twee zonen ingetreden. De twee zonen zijn Johan & René Beers, Mark zijn oom en vader. Het bedrijf is altijd in de familie Beers gebleven, Mark is in januari 2014 ingestapt en is de 4e generatie die verder gaat met het melkveebedrijf. Echter wel op een andere locatie namelijk in het dorpje Zuidermeer (Gemeente Koggenland).

Het bedrijf heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld, voorheen werd er niet alleen vee gemolken maar ook afgemest. Zogeheten ‘wit vlees-kalveren’. Dit was een grote tak die voornamelijk door Johan werd getrokken maar door omstandigheden helaas niet kon worden voortgezet. Ook werd het land in Heerhugowaard in 2010 opgekocht door een projectontwikkelaar en kon het bedrijf in Heerhugowaard niet blijven bestaan zoals deze nu was ingericht. De huidige locatie voldeed ook niet meer aan de eisen des tijds waardoor er een beslissing werd genomen om het bedrijf op een andere manier voort te zetten. Al gauw was het duidelijk dat Mark ook in wilde stappen en mede daardoor werd in 2013 de locatie in Zuidermeer gekocht.  In Zuidermeer was de melkput verouderd en er was eigenlijk meteen sprake van plannen tot uitbreiding/verlenging van de bestaande stal en vernieuwing van de melkput. De heipalen voor de melkput waren geslagen in 2016 toen er vlak daarna brand uitbrak. Dit leidde tot een half verbrande stal en geheel verbrande melkput.

Verbrand1 (5)
Verbrand1 (1)

Doordat bijna alle houten spanten van de stal aangetast waren door de brand werd er besloten de bovenbouw geheel te vernieuwen en versneld te beginnen aan de bouw van een nieuwe melkput. Inmiddels is de hele bedrijfsverplaatsing gerealiseerd. Is er in 2019 een jongveestal bij gebouwd en hebben we bijna al het vee in Zuidermeer lopen.

Toen de nieuwe stal in gebruik genomen was moest er natuurlijk nagedacht worden over rendement en verduurzaming van het bedrijf. Het bedrijf bestond volledig uit Holstein-koeien maar we waren eigenlijk wel gecharmeerd van Jersey koeien en besloten ons hier in te verdiepen. Nadat dit idee meer vorm had gekregen op papier reisde René af naar Denemarken om de Jerseys eens in het echt te bekijken. Dit resulteerde in een vrachtwagen met 15 jerseys op een avond in december om 22:00 uur ‘s avonds. Inmiddels lopen er nu z'n 120 Jerseys.

De kalfjes lopen heerlijk los rond in het stro en we hebben een aparte beval-stal waarin de hoogdrachtige koeien rustig een kalfje kunnen krijgen. Maar wij staan niet stil, er zijn nog vol op plannen!

Verbrand1 (2)
Verbrand1 (3)

Deense Jerseys

Een bijzondere koe = bijzondere melk!
4C97C879-380F-4EC2-B94F-B19DE97BB0E7
Photo credits: Fleur Maartje Photography

Een puur ras, dat is de Jersey-koe. Jerseys komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland. Door een importverbod kon het ras zich zonder infok van andere rassen ontwikkelen, de Jersey is dus een 100% puur ras. Het eerste stamboek ontstond in 1866. Later werden dieren geëxporteerd naar onder andere Engeland, Denemarken, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is het meest verspreide melkras ter wereld.

Jerseys zijn vrij kleine bruine koeien en hebben grote ogen. Ze zijn rustig, nieuwsgierig maar ook eigenwijs van aard. Ze hebben sterk beenwerk, harde gepigmenteerde klauwen en kalven over het algemeen veel makkelijker af dan andere koeienrassen. De melkgift is gemiddeld ca. 6000–7500 kg per jaar met gemiddeld 6% vet en 4% eiwit. De Jerseymelk smaakt vol romig en door het hoge vet en eiwitpercentage en is zeer goed voor de spieropbouw, botten en immuunsysteem. De Jersey is een heel sobere koe. Dat betekent, relatief gezien, dat de koe met minder voer dezelfde hoeveelheid melk produceert. Dit zorgt weer voor minder uitstoot en restafval: goed voor het milieu dus! Deze melk heeft een hoger caroteengehalte dan de melk van andere koeienrassen (bv. de Holsteiner) en ook een ruime vet/eiwitverhouding. Ze hebben dus minder voer en stal-ruimte nodig en dit maakt ze duurzaam. In de winter van 2016 is onze veestapel uitgebreid met Jerseykoeien. Onze Jerseys komen allemaal uit Denemarken en een deel uit eigen teelt. Wij hebben totaal 290 melk- en kalfkoeien waarvan voornamelijk holseiners en nu zo'n 120 Jerseykoeien. In de toekomst hopen we onze volledige veestapel te hebben omgezet naar Jerseys.

Viking Jersey

Weidemelk

Al onze producten worden gemaakt van 100% weidemelk. Dat wil zeggen dat de melk afkomstig is van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Wij laten de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het lekkerst en voedzaamst is. We behandelen onze graslanden erg goed, zo rijden we bijvoorbeeld onze eigen koeienmest uit over het land waardoor het gras weer genoeg voeding krijgt om te groeien. Hoe beter de conditie van het bodemleven, hoe hoger de grasgroei en hoe hoger de kwaliteit en smaak van het gras. Wat zich vervolgens weer uit in de kwaliteit van de melk; deze wordt rijker en voedzamer.

Weidemelk