Melkveehouderij

Ons melkveebedrijf is een gangbaar en modern familiebedrijf. De stallen waarin de melkkoeien verblijven voldoen aan de eisen van de MDV. Dit is een maatlat voor duurzame veehouderij waarbij duurzaamheid en dierwelzijn een belangrijke rol spelen. Zo liggen de koeien op speciale matten die 2 keer per dag worden schoongeveegd en weer voorzien van een laagje zaagsel, beschikken ze de hele dag over vers voer en water, hangen er koeborstels voor een lekkere massage en worden de vloeren meerdere malen per dag gereinigd door een mestrobot.

De melk die net gemolken en dus nog warm is wordt eerst door middel van een platenkoeler gekoeld. Dit gebeurd met ons eigen bronwater. De melk is dan nog ongeveer 11•C als het de melksilo in loopt. Het water wordt opgevangen en weer gebruikt als drinkwater voor de koeien. De lampen in de stallen zijn led lampen en werken op tijd en schemer-schakeling.

Onze huidige melkstal is in 2016 in gebruik genomen en we werken met een 2x22 swing over van dairy master. De koeien lopen via een wachtruimte de stal in en de melkput bevond zich onder begane grond niveau waardoor de koeien niet naar boven of beneden hoeven te lopen. De koeien worden 2 keer daags gemolken en de hele stal wordt na iedere melkbeurt gereinigd. De melk wordt opgevangen in een staande melksilo en deze wordt na 6 melkbeurten geleegd en gereinigd. De melk wordt vervolgens naar de fabriek gebracht waar er heerlijke kaas van gemaakt wordt. Ook gaat er een deel naar Zuivelinnen waar er kleinschalig op onze eigen boerderij verzuiveld wordt.

In de lente/zomer krijgen al ons jongvee en melkkoeien weidegang. Dit betekent dat ze het grootste gedeelte van de dag, tussen de melkmalen door buiten lopen. Het jongvee loopt dag en nacht buiten. Het gras dat niet voor weidegang wordt gebruikt oogsten we zo’n 5x per seizoen om zo een wintervoorraad voer aan te leggen. Dit kan kuilgras zijn maar ook hooi. Ook verbouwen we zelf maïs en soms erwten.

Geschiedenis

02D16CFE-9AC8-426B-91DD-A5A7E8170884

Het bedrijf is opgericht in 1932 door de gebroeders Piet en Jo Beers. Het was toen een gemend bedrijf bestaande uit tuinderij en ze hadden 6 koeien. Dit bedrijf had toen geen naam. In 1969 werd de naam ‘de Ponderosa’ aan het bedrijf gegeven. Vlak daarna in 1972 begonnen ze er ook een manege bij en dit eindigde in 1981.

De naam Firma J. Beers & Zonen is in 1981 aan het bedrijf gegeven door Mark zijn grootvader, het bedrijf zat toen aan de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Toen der tijd werd het bedrijf beschreven als zijnde veehoudersbedrijf & veemestersbedrijf. In 1981 zijn er ook twee zonen ingetreden. De twee zonen zijn Johan & René Beers, Mark zijn oom en vader. Het bedrijf is altijd in de familie Beers gebleven, Mark is in januari 2014 ingestapt en is de 4e generatie die verder gaat met het melkveebedrijf. Echter wel op een andere locatie namelijk in het dorpje Zuidermeer (Gemeente Koggenland).

Het bedrijf heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld, voorheen werd er niet alleen vee gemolken maar ook afgemest. Zogeheten ‘wit vlees-kalveren’. Dit was een grote tak die voornamelijk door Johan werd getrokken maar door omstandigheden helaas niet kon worden voortgezet. Ook werd het land in Heerhugowaard in 2010 opgekocht door een projectontwikkelaar en kon het bedrijf in Heerhugowaard niet blijven bestaan zoals deze nu was ingericht. De huidige locatie voldeed ook niet meer aan de eisen des tijds waardoor er een beslissing werd genomen om het bedrijf op een andere manier voort te zetten. Al gauw was het duidelijk dat Mark ook in wilde stappen en mede daardoor werd in 2013 de locatie in Zuidermeer gekocht. In Zuidermeer was de melkput verouderd en er was eigenlijk meteen sprake van plannen tot uitbreiding/verlenging van de bestaande stal en vernieuwing van de melkput.

In 2016 is er op de bestaande stal de bovenbouw vernieuwd en de stal is opgelengd. Daarnaast is er een nieuwe Dairy Master 2x22 swing-over melkput gebouwd. Inmiddels is de hele bedrijfsverplaatsing gerealiseerd. In 2019 is er een jongveestal bij gebouwd en inmiddels hebben we bijna al het vee in Zuidermeer lopen.

Verbrand1 (2)
Verbrand1 (3)

Deense Jerseys

Een bijzondere koe = bijzondere melk!
4C97C879-380F-4EC2-B94F-B19DE97BB0E7
Photo credits: Fleur Maartje Photography

Een puur ras, dat is de Jersey-koe. Jerseys komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland. Door een importverbod kon het ras zich zonder infok van andere rassen ontwikkelen, de Jersey is dus een 100% puur ras. Het eerste stamboek ontstond in 1866. Later werden dieren geëxporteerd naar onder andere Engeland, Denemarken, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is het meest verspreide melkras ter wereld.

Jerseys zijn vrij kleine bruine koeien en hebben grote ogen. Ze zijn rustig, nieuwsgierig maar ook eigenwijs van aard. Ze hebben sterk beenwerk, harde gepigmenteerde klauwen en kalven over het algemeen veel makkelijker af dan andere koeienrassen. De melkgift is gemiddeld ca. 6000–7500 kg per jaar met gemiddeld 6% vet en 4% eiwit. De Jerseymelk smaakt vol romig en door het hoge vet en eiwitpercentage en is zeer goed voor de spieropbouw, botten en immuunsysteem. De Jersey is een heel sobere koe. Dat betekent, relatief gezien, dat de koe met minder voer dezelfde hoeveelheid melk produceert. Dit zorgt weer voor minder uitstoot en restafval: goed voor het milieu dus! Deze melk heeft een hoger caroteengehalte dan de melk van andere koeienrassen (bv. de Holsteiner) en ook een ruime vet/eiwitverhouding. Ze hebben dus minder voer en stal-ruimte nodig en dit maakt ze duurzaam. In de winter van 2016 is onze veestapel uitgebreid met Jerseykoeien. Onze Jerseys komen allemaal uit Denemarken en een deel uit eigen teelt. Wij hebben totaal 290 melk- en kalfkoeien waarvan voornamelijk holseiners en nu zo'n 120 Jerseykoeien. In de toekomst hopen we onze volledige veestapel te hebben omgezet naar Jerseys.

Viking Jersey

Weidemelk

Al onze producten worden gemaakt van 100% weidemelk. Dat wil zeggen dat de melk afkomstig is van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Wij laten de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het lekkerst en voedzaamst is. We behandelen onze graslanden erg goed, zo rijden we bijvoorbeeld onze eigen koeienmest uit over het land waardoor het gras weer genoeg voeding krijgt om te groeien. Hoe beter de conditie van het bodemleven, hoe hoger de grasgroei en hoe hoger de kwaliteit en smaak van het gras. Wat zich vervolgens weer uit in de kwaliteit van de melk; deze wordt rijker en voedzamer.

Weidemelk